Initiatieven 2018

Bee the change

“Als de bijen van de aardbodem verdwijnen, heeft de mens nog slechts vier jaar te leven; geen bijen, geen bestuiving, geen planten, geen mensen.”

     – Albert Einstein

Zondag, de perfecte dag voor even niets. We gaan als Nederlanders dan ook massaal op zondag naar het bos om te genieten van frisse lucht en gebruiken de kalmte om onze hoofden leeg te kunnen maken. Voorafgaand aan de picknick nog even wat verse bosbessen en bramen plukken. Samen met kinderen in het voorjaar een bloemenkrans maken van madeliefjes en in de herfst opzoek naar kabouters tussen de paddenstoelen. De perfecte plek voor de perfecte dag om even te genieten van het leven.

Tegelijkertijd worden steden groter en grijzer waardoor er voortdurend groen verdwijnt. Daarmee worden de bijen steeds verder weggedrukt uit de stad en hebben zij een alsmaar kleinere leefomgeving. Ook de mens verliest hierdoor de ruimte voor ontspanning en de mogelijkheden om te genieten van groenten en fruit.

De bij is samen met andere bestuivende insecten een ontzettend belangrijk diertje voor de bestuiving van onze planten. Zonder hen kunnen we geen groenten en fruit meer verbouwen. Sterven de bestuivers volledig uit, dan zal de mens in relatief korte tijd volgen. Om dit tegen te gaan hebben we meer groen nodig om ervoor te zorgen dat ook onze kinderen en kleinkinderen een kans hebben om te kunnen genieten van bijen en gezond eten.

Het doel van Bee the change is om het groen weer terug de stad in te krijgen en de bij een grote overlevingskans te bieden. Om dit doel te behalen wordt er gebruik gemaakt van verticaal tuinieren, bestaande uit 6-hoekige plantenbakken gevuld met bloeiende planten die de bestuiving stimuleren.

Bee the change maakt het toegankelijk voor iedereen om met een hele kleine ruimte al een groot verschil te maken voor de bijen in de stad en tegelijk een groenere en gezondere omgeving voor zichzelf te creëren.

Doe mee en Bee the change!