Raad van 21

Jeannette ‘t Hoen

We hebben mensen nodig, die zich inzetten voor degenen die niet op eigen kracht kunnen meekomen in de maatschappij. Zodat we een menselijke samenleving blijven, waar ieder naar vermogen zijn steentje aan kan bijdragen.

Iedereen doet mee: dat is het motto van Het Plein, de organisatie waar ik sinds 2009 werkzaam ben.

We hebben mensen nodig, die zich inzetten voor degenen die niet op eigen kracht kunnen meekomen in de maatschappij. Zodat we een menselijke samenleving blijven, waar ieder naar vermogen zijn steentje aan kan bijdragen. En dat is wat ook de komende 21 jaar hard nodig blijft.

www.hetpleinzutphen.nl

Visie Jeannette

Hoe kunnen we een samenleving vormen, waarin ieder tot zijn recht kan komen? Dat vraagstuk intrigeert mij al heel lang.

Mijn vader had een wasserij in hartje Den Haag. Vanaf mijn 12 jaar werkte ik in de zomervakantie een aantal weken mee in ‘de zaak’: bij het sorteren van de vuile was, aan de mangel en bij het inpakken van de schone was. Van mijn vader leerde ik, dat je nooit mocht neerkijken op het werk, ook al was het schoonmaken of vuil sorteren. En zeker niet mocht neerkijken op de mensen die dit eenvoudige werk deden.

Na mijn studie sociologie ben ik gaan werken bij de sociale dienst van Rotterdam en daarna nog bij diverse andere gemeenten en sociale diensten. De afgelopen 21 jaar ben ik werkzaam geweest bij de gemeente Zutphen, en zo heb ik Henk Smit van de Driekant leren kennen. Er is een jarenlange samenwerkingsrelatie ontstaan, waarbij vele uitkeringsgerechtigden via de Driekant werkervaring konden opdoen, en ontdekten hoe zij hun kwaliteiten en talenten kunnen inzetten.

Mijn visie op de rol van de overheid is in de loop der jaren wel veranderd. Van een centrale en bepalende rol, naar een verbindende en dienende rol.

Een overheid die zich wil verbinden met initiatieven uit de samenleving. Vanuit het besef dat de creativiteit en vernieuwende ideeën vaak ontstaan vanuit de markt. Die verbinding hebben we ook de komende 21 jaar nodig, om te zorgen dat iedereen naar vermogen mee kan doen in deze samenleving.